KIRŞEHİR ABDULKADİR GEYLANİ VAKFI
HAYIRLI CUMALAR
ORUCUN HİKMETLERİ
İbâdetlerin bir illeti, yani âyet, hadîs, icmâ gibi bir delîli, bir de hikmeti vardır.
1) Orucun farz kılınmasının asıl hikmeti,
Allâh’ın emrine uyarak kulluk zevkini tatmak ve rûhu riyâdan temizleyerek ihlâsı artırmak, kendini ilâhî muhâfazaya ulaştırmak için nefsiyle mücâhede etmektir. Nitekim hadîs-i kudsîde “Oruç benim içindir ve onun mükâfâtını ancak ben veririm” buyurulmuştur. (Elmalılı, Hak Dîni Kur’ân Dili Tefsiri)
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen):
“Ey îmân edenler, sizden evvelki ümmetlere farz kılındığı gibi sizin üzerinize de oruç farz kılındı. Tâ ki (günahlardan) sakınıp takvâya erebilesiniz.”
(Bakara 183)
“Orucun sevabı; Allah’tan başka kimsenin takdir edemeyeceği kadar büyüktür.”
“Her iyiligin karşılığı on ilâ yedi yüz katıyla verileceği halde, orucun karşılığını ancak Allah bilir.”
(el-Heytemî, age. I/196-l98)
2- Nimetlerle aramıza mesafe koymak, nimetlerin Rabbimizle aramıza girmesine izin vermemektir…
Yani nimetlerden uzaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaktır… En büyük nimetin Allâh’ı tanımak ve O’na itaat etmek (hidayet) olduğunu idrak etmektir… Onun için nimetleri terk eder, nimetleri verene koşarız… Oruç tutarak, nimet veren Rabbimizi tanıdığımızı, ona minnet borçlu olduğumuzu kal ve hal dili ile ifade eder, O’na teşekkür ederiz…
3- İradeye hâkim olmayı öğretmesidir… Oruç, bir irade terbiyesidir, iradeyi kontrol altında tutma eğitimidir, isteklere, arzulara sınır koyabilme, hevaya dur diyebilme cesaretidir…
Unutulmamalıdır ki her ibadetin sevap boyutu olduğu kadar eğitim boyutu da bulunmaktadır… Tevhid bilinç, namaz kişilik, oruç irade, hac kimlik, zekat para-mal eğitimi verir…
…
ORUCUN SOSYAL FAYDALARI
Oruç, insanın şefkat ve merhamet duygularını geliştirerek bunun topluma sevgi ve yardım şeklinde aksetmesini, yansımasını sağlar.
Fakat oruç tutan kimse, açlığın ne demek olduğunu bizzât tatmış olduğundan, yokluk içinde kıvranan fakîrlerin, kimsesizlerin çektikleri sıkıntıları, içinde duyarak kendisindeki şefkat ve acıma duyguları gelişir. Bunun sonucu olarak da, fakîrlere yardım elini uzatarak sıkıntılarını giderir, toplumun huzûr ve mutluluğuna katkıda bulunur.