MANEVİ SİGORTA VE KASKO « Kırşehir Gerçek Gazete

22 Kasım 2024 - 02:31

MANEVİ SİGORTA VE KASKO

MANEVİ SİGORTA VE KASKO
Son Güncelleme :

16 Ocak 2023 - 13:38

KIRŞEHİR ABDULKADİR GEYLANİ VAKFI

(MANEVİ SİGORTA VE KASKO)

BELA, MUSİBET, FELAKETLERDEN KURTULMAK VE BİRİŞİN OLMASI İÇİN ALLAH İÇİN SADAKA VERMEK, KURBAN KESMEK VEYA ADAMAK

Biz, oğlunun canına bedel olarak, ona büyük bir kurbanlık verdik.
(Sâffât Sûresi, 107)

Tıbbın tedavisinden aciz kaldığı bir hastalığın şifaya kavuşması, bir ameliyatın iyi geçmesi, herhangi bela ve musibetten korunmak kurtulup afiyette dönüşmesi, bir isteğinin hayırla sonuçlanması vb… için veya kendi hayatına mukabil Allah rızası için kurban kesmek veya kestirmek dileğin olmasına sebep olur.

Senin ölümden, beladan… kurtulman veya işin olması mukadder ise Cenabı Hakk o kurbanı kestirmeyi sana nasip kılar. Eğer ezeli hükmü değiştirmeyecekse nasip etmez.

Allâh Rasûlü (sav) buyurdular ki: “Sadaka belâları geriletir, uzaklaştırır ve ömrü uzatır”
(Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

Sadaka verdiğin kimselerin senin hakkında yapacakları hayır dua ve temenniler, sana gelecek belâ ve musibetleri uzaklaştırır da seni huzur ve saadete eriştirir demektir.

“Sadaka vermek Rabbinin isyan edenlere karşı gazabını söndürür ve kötü ölümü de önler.”
(Tirmizî, Zekât, 28)

“Hastalarınızı sadakayla tedavi edin. Sadaka, her hastalığı ve belayı defeder.” (Beyheki)

“Hastalarınızı sadaka ile tedavi ediniz”
(Ali el-Müttekî, Kenzu’l-ummâl, X, 11)

Hastalıklarımızın tedavisi ve musibetlerimizin kalkması için hem sadaka vermemiz, kurban kesmemiz hem de doktora, avukata, polise, evliyaya… sormamız sebeplere sarılmamız gerekmektedir.

“Üzerinize gelecek belalara karşı salih amellere sığının” (Müslim, İman, 118).

Hadis, salih amellerin, üzerimize gelecek kaza ve belalara karşı siper vazifesi gördüğünü bildirmektedir. Aynı şekilde kaza ve belalardan korunmak niyetiyle Allah rızası için kurban kesip bunu sadaka olarak fakirlere dağıtmak da yukarıdaki hadisin çerçevesine girer.

ŞİFA KURBANI
Niyet: “Kendimin, annemin, babamın veya çocuğumun vb… sahip olduğu manevi ve maddi hastalıklardan kurtulması niyetiyle bu kurbanı Allah rızası için kesiyorum.” şeklinde yapılabilir.

ADAK KURBANI: Bir şeyin olması, bir durumun gerçekleşmesi ve istenilen bir şeyin elde edebilmesi için adanan, bu durum gerçekleşince kesilmesi gereken kurbandır. Adak kurbanı, istenilen her şey için adanabilir.

Niyeti: ‘Ya Rabbi! İyi olursam, şu beladan kurtulursam, şu işim olursa kurban keseceğim’ demek.
Öncelikle adak dilemeden kurban kesmek, fakirlere yemek yedirmek yahut sadaka vermek daha iyi olur. Sonrasını da Allah Teâla’ya bırakmalıdır. Sonradan da olur.

Not: Adak adayan kişi, kurban edilen hayvanın etinden yiyemez; anne-babası, dede-ninesi, çocuklar ve torunları da adak kurbanının etinden yiyemezler.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.